Σύρος Διακοπές

Μια προσωπική ματιά για τις Διακοπές στη Σύρο

Διακοπές στη Σύρο κάνω από το 1986. Ολιγοήμερες ή πολυήμερες πάντα οι διακοπές στη Σύρο μου άφηναν την αίσθηση ότι κάτι δεν πρόλαβα να δω. Ανάμεσα στις αναμνήσεις μου από τη Σύρο περιλαμβάνεται και το ξενοδοχείο με τους κοριούς φάτσα στο λιμάνι που σε χρέωνε έξτρα όταν ήθελες να κάνεις μπάνιο (αλλά θα μου πείτε σε άλλο νησί των Κυκλάδων έχω πληρώσει ενοίκιο αυλής για να κοιμηθώ σε sleeping bag, αυτό με πείραξε;). Από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά στις τουριστικές υποδομές της Σύρου.

Σύρος Διακοπές

Η Σύρος προσφέρεται για κάθε είδους διακοπές, αλλά αυτό που με κάνει να επιστρέφω ξανά και ξανά είναι η ομορφιά της Ερμούπολης. Μ΄αρέσει που έχουν αναπτυχθεί οι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Σύρου και το νησί κάνει προσπάθειες για την τουριστική του ανάπτυξη, αλλά αυτό που θα σημαίνει για μένα πάντα διακοπές στην Σύρο είναι οι ανηφόρες της και το περπάτημα μέσα στα στενά της δρομάκια, αλλά και το να πίνω καφέ στην πλατεία Μιαούλη ή κοντά στο Τελωνείο με θέα την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο.

Έτσι για μένα η Σύρος προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο και όχι απαραίτητα μόνο το καλοκαίρι. Παρόλο που το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αιγαίου που διοργανώνεται από το 2005, έχει προσθέσει την δική του δυναμική, στην ιδιαίτερη έτσι κι αλλιώς ατμόσφαιρα του νησιού.

Η ατμόσφαιρα της Σύρου είναι ένας συνδυασμός της φραγκοκρατίας από την μια και της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που συνομιλεί με τα χρώματα του Αιγαίου από την άλλη. Ένας συνδυασμός μιας σημαντικής ιστορικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον 21ο αιώνα και την ισορροπίας που πρέπει να πετύχει η Σύρος με την απαραίτητη στις μέρες μας τουριστική ανάπτυξη.

Όλα αυτά με κάνουν να θέλω να επισκεφθώ το νησί ξανά και ξανά, μαζί με την αγάπη μου για τον Μάρκο Βαμβακάρη που είναι ένας από τους Πατριάρχες του Νεοελληνικού Πολιτισμού που γεννήθηκε στη Σύρο και την παρέδωσε στην αθανασία μόνο και μόνο με ένα του τραγούδι. Τη Φραγκοσυριανή!

ΣΥΡΟΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ