Φεστιβάλ Αιγαίου

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο

Το Φεστιβάλ Αιγαίου ιδρύθηκε το 2000 από τον Peter Tiboris, γενικό και καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρείας MidAmerica Productions με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ξεκινώντας αρχικά ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 50 νέους ταλαντούχους τραγουδιστές της όπερας από την Ευρώπη και την Αμερική να δουλέψουν στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, όπως των Sherrill Milnes, Martina Arroyo, Nicholas DiVirgilio και Carol Castel, συνδυάζοντας την εντατική εκγύμναση με επαγγελματικές εμφανίσεις στο πλαίσιο περιοδείας στα νησιά του Αιγαίου.

Φεστιβάλ Αιγαίου

Το 2005, το Φεστιβάλ αποκτά μόνιμη στέγη στη Σύρο, όπου παρουσιάζει την πρώτη του πλήρως σκηνοθετημένη όπερα, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Rossini σε σκηνοθεσία του Gianmaria Romagnoli. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αιγαίου 2006, που ήταν αφιερωμένο στα 250 χρόνια από τη γέννηση του Mozart, περιλάμβανε την παρουσίαση της όπερας «Don Giovanni» με διεθνές cast καλλιτεχνών, καθώς και συναυλία της ορχήστρας Bohuslav Martinu Philharmonic σε έργα του μεγάλου συνθέτη υπό τη μουσική διεύθυνση του Peter Tiboris.

Φεστιβάλ Αιγαίου 2008

Το Φεστιβάλ Αιγαίου αποτελεί παραγωγή της MidAmerica Productions της Νέας Υόρκης, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Peter Tiboris. Ο Peter Tiboris έκανε το ντεμπούτο του το 1984 στη Νέα Υόρκη με την American Symphony Orchestra στο Stabat Mater του Rossini και σε δύο σύγχρονα έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη. Έχει διευθύνει περισσότερες από 250 συναυλίες στις Η.Π.Α., Μεξικό και Ευρώπη και έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως με την American Symphony Orchestra, Manhattan Philharmonic, τη Royal Philharmonic και Philharmonia του Λονδίνου, Société Philharmonique του Μοντρεάλ, Sinfonica del Estado de Mexico, τη Φιλαρμονική της Ρώμης, τη Niedersachsische Orchester, τους Virtuosi di Praga, τη Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, την Glinka Capelle Philharmonic της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Μόσχας, τη Φιλαρμονική της Πράγας, τη Sofia Opera Orchestra, την ορχήστρα δωματίου Millî Reasürans της Κωνσταντινούπολης, τη Poznan Philharmonic, καθώς και σε όλη την Ιταλία με τις Orquestra Classica da Madeira, Orquestra Cāmara de Cascais e Oeiras, Vincenzo Bellini Symphony Orchestra της Catania, Orchestra Sinfonica della Magna Grecia του Taranto, Orchestra Sinfonica Citta di Grossetto, Orchestra Sinfonica Siciliana di Palermo και Firenze Opera Orchestra. Έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τις εμφανίσεις του όπου κι αν έχει εμφανιστεί, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι κριτικές των New Υork Times που χαρακτηρίζουν τις ερμηνείες του «ακριβείς, γεμάτες ζωντάνια και ενεργητικότητα».

Ως μουσικός παραγωγός ο Peter Tiboris και η MidAmerica Productions παρουσιάζουν σολίστες, χορωδιακά και οργανικά σύνολα από όλο τον κόσμο στο Carnegie Hall, Weill Recital Hall, Avery Fisher Hall και Alice Tully Hall στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη, την Ιταλία και την Ελλάδα. Υπό την αιγίδα της MidAmerica υπάγεται η δισκογραφική εταιρεία Elysium, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μανχάταν, η ορχήστρα δωματίου Elysium και η εταιρεία Just Tenors.Inc.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ