Σύρος Ιστορία

Στιγμές από την ιστορία της Σύρου

Η Σύρος έχει κατοικηθεί ήδη από την προϊστορία. Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της δύσκολα μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Στο νησί έχουν βρεθεί τάφοι με κτερίσματα και οχυρωμένος οικισμός. Υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας καθώς και ίχνη κατοίκησης σε πολλά σημεία του νησιού.

Σύρος Ιστορία


Φαίνεται ότι η Σύρος ακολούθησε τη μοίρα των υπόλοιπων κοντινών Κυκλάδων και πέρασε διαδοχικά από τους Μινωίτες στους Μυκηναίους, αλλά δεν υπάρχουν μυθολογικές αναφορές που να ενισχύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Στον Όμηρο πιθανολογούμε την ταύτιση της Σύρου με την αναφορά ενός νησιού με το όνομα Συρίη που ήταν κοντά στη Δήλο.

Η ιστορία της Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά τον 6ο αιώνα που την καταλαμβάνουν οι Σάμιοι. Εκείνη την εποχή γεννήθηκε στο νησί ο φυσικός φιλόσοφος Φερεκύδης που μετακόμισε αργότερα στη Σάμο και υπήρξε δάσκαλος του μεγάλου Πυθαγόρα.

Σε αυτές τις ιστοσελίδες του syrosinfo.gr δεν φιλοδοξούμε να γράψουμε την πλήρη ιστορία της Σύρου, αυτό το αφήνουμε στους ειδικούς. Απλά θέλουμε να φωτίσουμε στιγμές από την ιστορία του νησιού. Ειδικά τις στιγμές εκείνες, στις οποίες η Σύρος οφείλει τον σημερινό ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

ΣΥΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ